De Wasbar
Sociale circulariteit in de eerste circulaire wijk van Amsterdam
Welkom in Buiksloterham, de eerste circulaire wijk van Amsterdam. Met 600 woningen, waarvan 136 sociale huurwoningen, biedt deze splinternieuwe wijk woonruimte aan honderden starters, gezinnen én mensen met een lichtverstandelijke beperking. Maar naast dat dit een fijne plek is om te wonen, is het ook een plek waar dagbesteding kan plaatsvinden.
De uitdaging
Tijdens de ontwikkeling van Buiksloterham stond er een aantal dingen centraal, waaronder dat het een circulaire wijk moest zijn en dat er woningen moesten komen voor mensen met een lichtverstandelijke beperking. In het kader van circulariteit werd er besloten om wasruimtes te maken in de verschillende woongebouwen. Het nadeel van wasruimtes is dat dit vaak ongezellige, onverzorgde plekken in gebouwen zijn. En dat wilden wij voorkomen.
Tegelijkertijd werkten we samen met Philadelphia voor de ontwikkeling van 24 woningen voor mensen met een lichtverstandelijke beperking. Uit gesprekken bleek dat de bewoners vaak overdag naar een dagbesteding gaan. Dit was vaak niet in de buurt, waardoor ze ’s ochtends opgepikt werden door een oud diesel-busje die ze naar de dagbesteding bracht.
Hierdoor ontstond een idee: kunnen we onze uitdaging met de wasruimtes combineren met de dagbesteding van onze bewoners, waardoor de dagbesteding gewoon in hun eigen wijk plaats kan vinden, de wasruimtes netjes en verzorgd blijven en de bewoners elkaar makkelijk kunnen ontmoeten?
De innovatie
Van het één kwam het ander; we ontwikkelden de Wasbar. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. We hadden namelijk geen voorbeeld waar we af konden kijken. Daarom werkten we met moodboards, zodat de architecten een design en een financieel plan konden maken. Op basis van vertrouwen gingen we aan de slag, en het resultaat mag er wezen.
In totaal zijn er drie sociale wasruimtes ontwikkeld. Elke ruimte heeft een ander doel. De ene wasruimte heeft een woonkamer waar bewoners samenkomen, de andere heeft een fietsenmaker waar bewoners uit de hele wijk hun fiets naartoe brengen en de laatste heeft een ruimte voor vergaderingen en filmavonden. Elke ruimte bevindt zich in een ander woongebouw, direct bij de entree. Het is dus open voor iedereen, wat de sociale interactie bevordert.
Uiteindelijk biedt elke wasruimte een unieke plek waar sociale interactie én circulariteit samenkomt. Om dit extra te benadrukken, zijn de ruimtes ingericht met gerecyclede materialen.
De oplossing
De wasmachineruimtes zijn een bewezen aanvulling voor de wijk. Zo’n 40 tot 60 procent van de bewoners maakt gebruik van de wasmachines. Daarnaast wordt er ook veel gebruik gemaakt van de fietsenmaker. In de woonkamer wordt gekookt en worden dart-avonden georganiseerd. Daarnaast vinden er filmavonden plaats in de grote bijeenkomst-ruimte.
De verschillende ruimtes bieden ook de kans voor de Philadelphia-bewoners om hun dagbesteding in hun eigen wijk te doen. Dit zorgt voor een stuk minder reizen én brengt bewoners dichter bij elkaar. Om hen te helpen, zijn er begeleiders van Philadelphia aanwezig.
Wel blijft het belangrijk om actief betrokken te blijven bij de verschillende locaties. Als we dit niet doen, verwatert het. Dat voorkomen we onder andere samen met de begeleiders van Philadelphia.
Om het financieel aantrekkelijk te houden voor zowel ons als Philadelphia, verzorgt Philadelphia de roerende zaken en nemen ze een aantal beheerzaken van ons over. Zij krijgen in ruil daarvoor korting op de huur van de ruimtes. Daarnaast betalen de huurders 6 euro per maand om gebruik te kunnen maken van de wasmachines. Hier zit alles bij, van elektriciteit tot wasmiddel. Hiermee kunnen wij de kosten van de wasmachines dekken.